Glitter Text Generator sandytza: Sarmale

Faceți căutări pe acest blog

Sarmale








Ingrediente -pentru aprox 35-40 sarmale
  • 1 varza mare
  • 700 gr carne tocata (de porc amestecata cu vita)
  • 200 gr muschi afumat de porc (sau slanina afumata)
  • 1 ciolan afumat
  • 3 cepe
  • 100 ml ulei
  • 180 gr orez
  • 2 linguri cimbru
  • sare,piper
  • 1 lingura patrunjel tocat
  • 250 ml pasta de rosii
  • smantana pentru servit

Preparare

In primul rand se pune o oala cu apa destul de mare incat sa incapa varza intreaga , la fiert. Cand apa a inceput sa fiarba se adauga o lingurita de sare dupa care se baga varza incet sa nu iasa apa si se lasa la oparit timp de aproximativ 7-10 min. Dupa acest timp se csoate si cu un cutit se taie rand pe rand frunzele de la cotor. Cam la jumatatea verzei observati ca frunzele nu mai sunt oparite asa ca mai bagati varza inca cinci minute sau cat este nevoie panacand toate frunzele s-au oparit. Cele taiate le puneti deoparte pe o farfurie.

Ceapa se curata ,se taie marunt si se pune la calit in ulei. Cand aceasta a devenit cristalina se adauga carnea tocata si muschiul afumat taiat bucatele mici. Se amesteca bine iar cand carnea si-a schimbat culoarea se adauga orezul , patrunjelul, sarea ,piperul si cimbrul. Se amesteca si se adauga 200 ml pasta de rosii. Se lasa deoparte timp in care se prepara frunzele pentru umplut.
Prepararea frunzelor:
Se ia fiecare frunza in parte . Daca frunza este de marimea palmei adica nici mare nici mica atunci i se taie cotorul (partea dura a frunzei) dar cu grija sa nu taiati frunza si nici sa o gauriti.
Daca frunza este mare atunci se pune pe un culpator si se taie in doua dupa care i se inlatura de tot cotorul ramanand astfel doua frunze pentru doua sarmale. Aici depinde si de marimea ce o doriti sa aiba sarmalele.
Impaturarea sarmalelor:
Sunt multe metode de a impatura sarmalele. Eu am sa va explic una din ele care o folosesc cel mai des.
Se pune frunza intr-o palma cu cotorul orizontal pe palma (daca frunza este taiata in doua atunci aceasta se pune de-a lungul in palma cu partea ingusta catre voi si cu partea de unde a fost taiat cotorul catre interiorul palmei adica catredegetul mic ).
Se pune cu o lingurita din umplutura preparata atentie sa nu fie prea multa ca sa aiba loc orezul sa se umfle la fiert.
Se indoaie partea cu cotor a frunzei peste umplutura (vedeti img.) . Nu e nevoie sa indoiti mult. Suficient cu 1-2 cm .
Se ruleaza frunza astfel incat partea frunzei indoita sa ramana inauntru iar umplutura sa fie bine invelita.
Se tine sarmaua in pumn cu partea frunzei ramasa libera in sus, iar cu degetul aratator a celeilalte maini se baga toata frunza libera in sarma . Atentie sa tineti bine sarmaua in pumn astfel incat in momentul cand bagati frunza sa nu se desfaca.



Varza ramasa se taie fasii sau bucatele si se imparte in doua. Jumatate se pune pe fundul oalei in care se vor fierbe sarmalele ca sa nu se prinda de fundul acesteia, iar cealalta jumatate peste sarmale ca sa nu pluteasca sarmalele la fiert. Atentie sa alegeti o oala destul de incapatoare , sa nu o umpleti mai mult de 3/4 de sarmale ca sa aiba loc ca acestea sa creasca.

Dupa ce ati pun varza pe fundul oalei se aseaza sarmalele una cate una incepand din exterior spre centru oalei. In centrul primului rand se aseaza ciolanul afumat si se incepe cu al doilea rand tot asa din exterior spre interior acoperind ciolanul din mijloc cu sarmale.

Dupa ce ati asezat toate sarmalele se pune un strat de varza taiata la fel ca si pe fundul oalei.

Intr-un bol se amesteca 50 ml pasta de rosii cu apa si un pic de sare si se toarna peste sarmale. Daca este nevoie mai adaugati apa pana cand se acopera toate sarmalele .
Se lasa la fiert la foc foarte mic aprox 30-40 min. Depinde de oala si de numarul sarmalelor. Se probeaza prima sarma de sus iar daca aceasta este fiarta se poate opri focul.
Se scot cu o lingura din oala , se pun pe un platou sau o farfurie si se servesc cu smantana dupa gust.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Mmmmmm....sooper..asa le face si mami.
P.S:ea nu prajeste ceapa, o lasa cruda....ies si mai bune.Besitos!

furnicuta boscodina spunea...

buna dimineata, raspandacul sef am venit sa raportez :)
o poveste cu o sfoara ce sa da in tara , o poveste cu si depre cadouri culinare. povestea si intreaga polologie...pe blogul meu :)