Glitter Text Generator sandytza: aprilie 2010

Faceți căutări pe acest blog

Sarmale








Ingrediente -pentru aprox 35-40 sarmale
  • 1 varza mare
  • 700 gr carne tocata (de porc amestecata cu vita)
  • 200 gr muschi afumat de porc (sau slanina afumata)
  • 1 ciolan afumat
  • 3 cepe
  • 100 ml ulei
  • 180 gr orez
  • 2 linguri cimbru
  • sare,piper
  • 1 lingura patrunjel tocat
  • 250 ml pasta de rosii
  • smantana pentru servit

Preparare

In primul rand se pune o oala cu apa destul de mare incat sa incapa varza intreaga , la fiert. Cand apa a inceput sa fiarba se adauga o lingurita de sare dupa care se baga varza incet sa nu iasa apa si se lasa la oparit timp de aproximativ 7-10 min. Dupa acest timp se csoate si cu un cutit se taie rand pe rand frunzele de la cotor. Cam la jumatatea verzei observati ca frunzele nu mai sunt oparite asa ca mai bagati varza inca cinci minute sau cat este nevoie panacand toate frunzele s-au oparit. Cele taiate le puneti deoparte pe o farfurie.

Ceapa se curata ,se taie marunt si se pune la calit in ulei. Cand aceasta a devenit cristalina se adauga carnea tocata si muschiul afumat taiat bucatele mici. Se amesteca bine iar cand carnea si-a schimbat culoarea se adauga orezul , patrunjelul, sarea ,piperul si cimbrul. Se amesteca si se adauga 200 ml pasta de rosii. Se lasa deoparte timp in care se prepara frunzele pentru umplut.
Prepararea frunzelor:
Se ia fiecare frunza in parte . Daca frunza este de marimea palmei adica nici mare nici mica atunci i se taie cotorul (partea dura a frunzei) dar cu grija sa nu taiati frunza si nici sa o gauriti.
Daca frunza este mare atunci se pune pe un culpator si se taie in doua dupa care i se inlatura de tot cotorul ramanand astfel doua frunze pentru doua sarmale. Aici depinde si de marimea ce o doriti sa aiba sarmalele.
Impaturarea sarmalelor:
Sunt multe metode de a impatura sarmalele. Eu am sa va explic una din ele care o folosesc cel mai des.
Se pune frunza intr-o palma cu cotorul orizontal pe palma (daca frunza este taiata in doua atunci aceasta se pune de-a lungul in palma cu partea ingusta catre voi si cu partea de unde a fost taiat cotorul catre interiorul palmei adica catredegetul mic ).
Se pune cu o lingurita din umplutura preparata atentie sa nu fie prea multa ca sa aiba loc orezul sa se umfle la fiert.
Se indoaie partea cu cotor a frunzei peste umplutura (vedeti img.) . Nu e nevoie sa indoiti mult. Suficient cu 1-2 cm .
Se ruleaza frunza astfel incat partea frunzei indoita sa ramana inauntru iar umplutura sa fie bine invelita.
Se tine sarmaua in pumn cu partea frunzei ramasa libera in sus, iar cu degetul aratator a celeilalte maini se baga toata frunza libera in sarma . Atentie sa tineti bine sarmaua in pumn astfel incat in momentul cand bagati frunza sa nu se desfaca.



Varza ramasa se taie fasii sau bucatele si se imparte in doua. Jumatate se pune pe fundul oalei in care se vor fierbe sarmalele ca sa nu se prinda de fundul acesteia, iar cealalta jumatate peste sarmale ca sa nu pluteasca sarmalele la fiert. Atentie sa alegeti o oala destul de incapatoare , sa nu o umpleti mai mult de 3/4 de sarmale ca sa aiba loc ca acestea sa creasca.

Dupa ce ati pun varza pe fundul oalei se aseaza sarmalele una cate una incepand din exterior spre centru oalei. In centrul primului rand se aseaza ciolanul afumat si se incepe cu al doilea rand tot asa din exterior spre interior acoperind ciolanul din mijloc cu sarmale.

Dupa ce ati asezat toate sarmalele se pune un strat de varza taiata la fel ca si pe fundul oalei.

Intr-un bol se amesteca 50 ml pasta de rosii cu apa si un pic de sare si se toarna peste sarmale. Daca este nevoie mai adaugati apa pana cand se acopera toate sarmalele .
Se lasa la fiert la foc foarte mic aprox 30-40 min. Depinde de oala si de numarul sarmalelor. Se probeaza prima sarma de sus iar daca aceasta este fiarta se poate opri focul.
Se scot cu o lingura din oala , se pun pe un platou sau o farfurie si se servesc cu smantana dupa gust.

Paste cu carne si sos de smantana cu cascaval




Ingrediente

  • 500 gr paste
  • 250 gr carne tocata
  • 300 gr smanatana
  • 200 gr cascaval razalit
  • 1 ceapa
  • 2 catei usturoi
  • sare, piper alb
  • patrunjel tocat
  • 3 linguri ulei
  • 1 lingura unt

Se pune apa cu sare la fiert. Cand aceasta a fiert se adauga pastele , se amesteca un pic si se lasa sa fiarba timpul indicat pe pachet. Aprox 8-10 minute depinde de paste.

Se taie ceapa si usturoiul bucatele si se prajeste in ulei. Se adauga carnea tocata , se amesteca bine iar cand aceasta isi schimba culoarea se adauga smantana , sarea, piperul si se lasa sa fiarba 2-3 minute.

Dupa ce carnea a fiert se adauga cascavalul si patrunjelul si se amesteca bine.

Cand pastele au fiert se scurg de apa , se spala cu apa rece si se pun inapoi in oala impreuna cu untul si se amesteca pe foc pana se topeste tot untul.

Se aseaza pastele in farfurie peste care se pune sosul preparat.

Oua umplute in sos de rosii si bechamel




Ingrediente

  • 6 oua
  • 1 pateu mic de ficat de pui
  • 1 conserva mica de ton
  • 1 ceapa
  • 2 catei usturoi
  • 1 rosie
  • 1/2 ardei
  • 150 ml smantana
  • 100 ml pasta de rosii
  • 2 linguri faina
  • 1 cana lapte
  • sare , piper
  • patrunjel
  • ulei pentru prajit
  • 50 gr cascaval razalit
Preparare
Ouale se pun la fiert cu o lingurita de sare.


Ceapa usturoiul si ardeiul se taie bucatele si se pun la prajit in 2-3 linguri de ulei.
Rosia se curata de piele , se taie bucatele si se adauga peste celelalte legume.Cand acestea s-au calit se adauga smantana si pasta de rosii. Se pune sare si piper si se lasa sa fiarba asa doua minute.

Se pune totul intr-un bol si se toaca cu blenderul pana devine un sos .
Se prepara bechamelul.Intr-o cratita se pun 2-3 linguri de ulei si 2 linguri de faina. Se pune pe foc si se amesteca pana cand faina isi schimba culoarea. Atentie sa nu se arda. Se ia de pe foc si se adauga treptat laptele amestecand continu ca sa nu se faca cocoloase. Se pune inapoi pe foc, se adauga sare si se lasa sa fiarba 2-3 minute . Trebuie sa rezulte o crema ca si o smantana mai moale care se amesteca cu sosul de legume facut anterior.
Ouale fierte se curata de coaja, se taie in doua pe orizontala si se scot galbenusurile.Intr-un bol se pune pateul impreuna cu tonul si se toaca cu blenderul pana devine o pasta. Se adauga galbenusurile , se amesteca bine dupa care se adauga piper dupa gust.
Se umple ouale cu compozitia preparata dupa care se prajesc cu umplutura in jos, in ulei din abundenta pana incep sa se rumeneasca . Nu puneti multe oua odata ca se prajesc repede. Nu trebuie sa le lasati mai mult de 30 secunde .
Intr-o tava se pune o parte din sosul preparat peste care se aseaza ouale cu umplutura in jos. Peste oua se pune restul de sos astfel incat sa acopere toate ouale.

Se pune deasupra cascaval razalit apoi se baga la cuptor la 200 grade pana cand tot cascavalul s-a topit si incepe sa se rumeneasca deasupra.

Preniados



Ingrediente
325 gr faina
150 gr apa
2 galbenusuri
100 gr unt
1 lingurita sare
25 gr drojdie
1 ou pentru uns
6-8 carnati subtiri tip cabanos,oltenesti..

Preparare
Se pune faina intr-un bol , se face o gaura in mijloc si se pune drijdia zdrobita , apa calduta ,galbenusurile si sarea.Se framanta bine (eu am framantat cu mixerul aprox 10 min) ,se acopera cu un prosop si se lasa sa dospeasca timp de 30 min.

Dupa ce aluatul a crescut se presara faina pe masa de lucru si se rastoarna aluatul.
Se intinde o foaie lunga cam de 25 cm si lata de 10 .Se intinde untul care trebuie sa aiba temperatura camerei,(eu am luat bucatica de bucatica am intins-o cu mana si am asezat-o pe aluat) . Se impatura foaia in trei, se intinde iar la dimensiunile anterioare , se mai impatura odata in trei si se mai repete aceasta operatie inca de doua ori dupa care se lasa la rece timp de 30 min. (eu nu am lasat-o si a fost un pic dificil de lucrat cu ea pentru ca untul era prea moale).
Dupa ce se scoate de la rece se intinde o foaie groasa cam de 1/2 cm dupa care se taie dreptunghiuri de lungimea carnatilor (asta depinde de gustul fiecaruia daca vrea sa ii faca lugi sau scurti . Ei de obicei sa fac micuti cam de 10 cm ) Eu i-am facut de lungimea carnatilor oltenesti care au avut aprox 15 cm. Deci se taie la lungimea carnatilor si latime aprox 5 cm suficient cat sa infasurati carnatul in aluat.
Se infasoara fiecare carnat in aluat dupa care se pune in tava tapetata cu hartie de copt. Se mai lasa asa 15 min dupa care se ung cu ou peste care se presara susan (eu nu am avut)si se baga la cuptor 200 grade pana cand acestia se rumenesc putin pe deasupra. Aproximatin 20-25 minute.
Se pot servi calzi sau reci.


Tips : Stiu ca de la bunica , strabunica ssmd. s-a invatat ca drojdia trebuie pusa in apa sau lapte caldut pana se umfla. Asa faceam si eu inainte dar o prietena care a facut cursul de brutar aici in Spania mi-a zis ca droijdia se pune direct in faina ,fie ca e drojdie granule fie ca e proaspata doar ca trebuie zdrobita. Asa am facut cum a zis ea, am framantat bine si drept rezultat aluatul a crescut la fel de frumos si repede .

Inghetata tiramisu







Aceasta inghetata este usor de facut doar ca e nevoie sa ii dati putina atentie dupa ce ati bagat-o la congelator daca vreti o inghetata cremoasa.

Ingrediente
7 oua
10 linguri zahar
500 gr mascarpone
esenta de vanilie
1/2 lingurita de cafea ness
1 plic de praf de frisca

Preparare
Albusurile se separa de galbenusuri si se bat spuma dupa care se adauga praful de frisca si se continua sa se bata pana devine o crema tare.
Galbenusurile se freaca impreuna cu zaharul si cafeaua pe abur(deasupra unei cratite cu apa clocotita) pana se ingroasa apoi se lasa la racit. Cand s-au racit se amesteca cu mascarpone si se adauga esenta de vanilie.
Se amesteca galbenusurile cu albusurile batute spuma si se pun intr-un bol (potrivit ar fi de inox) dupa care se baga la congelator. Dupa 40 min se scoate si se amesteca bine pentru a sparge toate cristalele de gheata. Se baga iar la congelator si in timp de 3 ore se mai scoate de doua ori si se freaca bine. Se poate pastra in congelator iar cand o scoateti pentru a o servi veti observa ca aceasta este cremoasa si foarte gustoasa.
Cand se serveste se presara deasupra cacao.

Tort teren de fotbal


Acest tort l-am preparat cu ocazia zilei de nastere a unu baiat de 12 ani caruia ii place mult fotbalul. Blatul este Sacher iar crema ganache.

Ingrediente

Blat

  • 150 gr unt
  • ¾ cana zahar
  • 6 oua
  • 150 gr ciocolata + 2 linguri lapte
  • 2 lingurite extract de vanilie
  • 120 gr faina
  • 60 gr amidon
  • 1 lingurita praf de copt

Ciocolata impreuna cu laptele se pun intr-un bol si se baga in cuptorul cu microunde timp de un minut la putere maxima . Se scoate , se amesteca, iar daca ciocolata nu s-a topit se mai baga cateva secunde pana cand ciocolata s-a topit de tot. Atentie sa nu fiarba.
Albusurile se separa de galbenusuri se bat bat spuma impreuna cu zaharul.
Galbenusurile se freaca spuma impreuna cu untul, extractul de vanilie si praful de copt.
Cand ciocolata s-a topit se toarna peste galbenusuri si se amesteca bine. Se adauga faina si amidonul iar in final se adauga albusurile batute spuma.Se toarna totul intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se coace in cuptor la 180 grade timp de 45 minute. Probati cu un betisor sau cu scobitoarea iar daca aceasta iese curata blatul e copt. Timpul de coacere difera in functie de marimea tavii.
Crema ganache
300 gr ciocolata
300 ml frisca lichida

Ciocolata se rupe in bucati si se pune intr-un bol impreuna cu frisca. Se topeste pe bain marie sau in microunde . Daca o topiti in microunde incepeti cu un minut , o scoateti , amestecati si apoi o mai puneti cateva secunde daca e nevoie. Nu are voie sa fiarba.
Cand ciocolata s-a topit de tot, se lasa sa se raceasca apoi se bate cu mixerul pana se intareste si isi schimba culoarea.
Blatul se taie in doua pe orizontal , se insiropeaza cu un sirop facut astfel:
  • o cana zahar
  • o cana apa
  • o lingura lichior Malibu
Se topeste zaharul pe foc pana se face lichid. Se adauga apa si lichiorul si se lasa sa fiarba pana cand se topeste iar zaharul. In tot acest timp de fierbere tot alcoolul se va evapora si va ramane doar gustul de lichior.
Dupa ce blatul s-a insiropat se lasa un pic sa se raceasca apoi se umple cu 3/4 din crema ganache si se niveleaza bine .Se pune a doua jumatate de blat, se insiropeaza si aceasta si se pune restul de crema.
Deasupra se presara cocos verde, se traseaza terenul cu cocos alb. Daca nu aveti cocos verde (nici eu nu am avut) puteti sa il colorati astfel:puneti intr-un bol 1/4 cana de apa si o amestecati cu colorant verde alimentar . Adaugati cocosul si amestecati bine pana cand aceste se coloreaza in intregime. Il lasati asa cateva minute apoi il puteti folosi.
Marginile se orneaza cu frisca . Eu am folosit 200 ml frisca . Ornamentele sunt din plastic.


Prajitura de capsuni



Ingrediente
Pentru foi

  • 4 oua
  • 100 gr zahar
  • 4 linguri lapte praf
  • 2 linguri miere
  • 60 gr unt
  • 1 plic praf de copt
  • 200 gr faina
Se separa galbenusurile de albusuri. Albusurile se bat spuma impreuna cu zaharul.
Galbenusurile se freaca impreuna cu untul, laptele praf, mierea si praful de copt.
Se adauga albusurilepeste galbenusuri, se amesteca usor sa nu se lase albusurile apoi se adauga treptat faina.
Se imparte compozitia in doua si se coc doua blaturi. Intr-o tava tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei si tapetata cu faina se toarna aluatul si se niveleaza cu o lingura. Aluatul este destul de grosut asa ca eu l-am intins cu cutitul pe hartie apoi ampus hartia in tava.
Se coace in cuptor la 180 grade timp de 15 min.

Crema
  • 4 albusuri
  • 500 gr capsuni
  • 200 gr frisca lichida
  • 8 linguri zahar
  • 1 plic gelatina
Frisca se bate spuma si se pune deoparte.
Albusurile se bat spuma impreuna cu zaharul .Capsunii se zdrobesc cu blenderul pana se fac suc. Se pune bolul cu albusuri deasupra unei oale cu apa clocotita si se mai bate pana ce se intaresc albusurile. Se adauga sucul de capsuni si se continua sa se bata pana cand albusurile sunt un pic caldute.
Gelatina se dizolva pe foc in 50 ml apa . Cand s-a dizolvat se ia de pe foc si se adauga 50 ml apa rece. Se adauga treptat peste albusurile batute spuma cu capsunii, apoi se amesteca cu frisca batuta.

Se pune prima foaie intr-o tava tapetata cu folie transparenta . Se toarna toata crema, se niveleaza apoi se pune a doua foaie. Se baga la rece pentru 2-3 ore apoi se orneaza cu 200 ml frisca batuta spuma.

Crochete de jambon si pui







Ingrediente - pentru aprox . 30 crochete

  • 1 l lapte
  • 250 gr faina
  • 1/2 ceapa mica (sau 1/4 ceapa potrivita)
  • 2-3 linguri ulei
  • 100 gr pui
  • 100 gr jambon (prosciuto)
  • sare, piper alb
  • 2 oua si pesmet pentru tavalit
  • ulei din abundenta pentru prajit
Se pune laptele la fiert.
Intr-o tigaie se prajeste ceapa taiata marunt si carnea daca este cruda impreuna cu jambonul taiate si acestea marunt..(eu am folosit carne ramasa de la friptura de Paste asa ca nu am mai prajit-o ci doar am taiat-o marunt impreuna cu jambonul).
Se adauga faina peste ceapa prajita, se amesteca usor si se lasa sa se schimbe un pic la culoare.Atentie sa nu se arda.
Se toarna laptele fiert treptat amestecand sa nu se faca cocoloase. Se adauga sarea si piperul, se lasa sa mai fiarba 2-3 minute dupa care se toarna totul intr-o tava si se lasa la racit . Se poate lasa la frigider peste noapte.
Cand aceasta s-a racit, se ia cu o lingurita si se formeaza cilindrii de aprox 5-8 cm lungime si grosi de 3 cm.
Se da fiecare crocheta prin pesmet apoi prin ou apoi iar prin pesmet si se pun la prajit in ulei abundent pana se rumenesc.

TIPS.
Daca va este frica ca o sa se faca cocoloase , nu puneti carnea la prajit impreuna cu ceapa, ci o puteti fierbe, iar in momentul cand turnati laptele peste ceapa cu faina daca se fac cocoloase o puteti toca cu blenderul ca o sa iasa o pasta perfecta. Apoi puteti sa puneti carnea fiarta impreuna cu jambonul taiate bucatele si ii mai dati un clocot .
Daca nu doriti sa le prajiti in momentul prepararii le puteti congela astfel: se pun intr-o tava frumos aranjate (dupa ce le-ati dat prin pesmet-ou-pesmet), dar nu suprapuneti mai mult de doua randuri. Le bagati la congelator iar cand sunt congelate , adica a doua zi, le scoateti pe rand din acea tava, o sa vedeti ca ele s-au lipit intre ele dar se desfac usor. In cazul in care ati fi pus mai multe una peste alta a-ti fi intampinat probleme in momentul dezlipirii. Dupa ce le-ati dezlipit se pot pune intr-o cutie sau o punga si puteti suprapune cate vreti ca nu se mai lipesc si le puneti inapoi in congelator. Cand doriti sa le prajiti le puteti scoate cu o ora inainte sa se descongeleze (sau chiar cu 5 min inainte si le descongelati in microunde exact 5 min) si le prajiti in ulei fara a le mai da nici prin ou nici prin pesmet.
Eu fac mereu cu carnea ce imi ramane de la fripturi in general. Le congelez si cand vreau sa le prajesc le descongelez. Gustul nu e diferit.
Nu amestecati faina cu laptele inainte de a o praji ca nu va mai avea acelasi gust.
Daca doriti sa aveti niste crochete perfect cilindrice, folositi un cornet sau o punga foarte rezistenta taiata la capat. . Turnati aluatul cald direct in el iar cand s-a racit il scoateti ca si carnatul si il taiati la dimensiunea dorita.

Trufas fursec

Tehnica de preparare este aceeasi ca si la biscuiti ciocolatosi doar ca reteta difera un pic.
Reteta o am de pe siteul lui Miha careia ii multumesc .mult

Ingrediente
200 g ciocolata, rupta bucatele
90 g unt
100 g zahar
un virf cutit sare
2 oua
o fiola vanilie
200 g faina
25 g cacao
1/2 lingurita praf de copt
3/4 pahar zahar pudra


Untul impreuna cu ciocolata rupta bucati se pune pe bain marie sau pe foc incet dar atentie sa nu fiarba si se amesteca pana se topeste.

Ouale impreuna cu zaharul se bat spuma , apoi se adauga esenta de vanilie, praful de copt, sarea si se amesteca bine. Se adauga ciocolata dupa care se adauga faina si se omogenizeaza. Se lasa la frigider pentru cel putin 2 ore.
Dupa ce a stat suficient timp la rece , timp in care s-a intarit, se scoate din frigider si se formeaza bilute de marimea unei nuci dupa care se tavalesc prin zahar pudra din abundenta.

Se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se coc in cuptor la 170 grade timp de 15 minute.Atentie sa aiba cel putin trei cm intre ele pentru ca se vor intinde .