Glitter Text Generator sandytza: Roscon de reyes

Faceți căutări pe acest blog

Roscon de reyes





Acesta este tipicul cozonac pentru cei "trei crai de la rasarit" numiti in Spania "Reyes magos " (adica regii magi care vin sa vesteasca nasterea lui Isus ).Aici in Spania se sarbatoreste in data de 6 ianuarie , si pentru spanioli au mai multa importanta decat Mos Craciun, pentru ca aici Regii au fost intotdeauna , iar Mos Craciun doar de cativa ani in coace a inceput sa vina. Asa ca cei ce aduc cadouri la copii si uneori si la adulti :) , sunt Regii fapt pentru care unii aici nici nu sarbatoresc Mos Craciun .
Acest cozonac ei il numesc Roscon de Reyes si se gaseste in perioada Craciunului dar mai ales in 4,5,6 ianuarie ,in toate magazinele.Se poate cumpara umplut cu crema sau gol. In el se gaseste o jucarie asemanatoare cu cea dintr-un ou kinder si o boaba de fasole. Cine nimereste fasolea se zice ca trebuie sa plateasca rosconul , iar cine nimereste jucaria se zice ca va avea noroc.
Acest cozonac il poate face oricine in casa . Pentru al putea face in casa si sa aiba acelasi gust , se poate folosi orice reteta de cornuri moi , dar trebuie sa contina o esenta aici numita "agua de azahar" , eu am tradus cu google si zice ca e apa de flori de portocale . Nu stiu exact sub ce denumire se gaseste in Romania.Trebuie sa contina de asemenea coaja rasa de portocala si lamaie , iar pe deasupra trebuie sa contina fructe confitate . Pe langa fructe se mai pot pune alune, migdale, zahar mare ...dar asta dupa preferinta.
In curand vin cu reteta completa .

Ingrediente


  • 1 kg faina
  • 300 ml apa calduta
  • 2 oua
  • 60 gr unt
  • 250 gr zahar
  • 2 linguri miere
  • 3 plicuri drojdie
  • coaja rasa de portocala si lamaie
  • 1 lingutrita rasa de sare
  • apa de flori de portocale (agua de azahar)

Pentru uns deasupra

  • 1 ou

Pentru orant :

  • fructe confitate , migdale, zahar

Preparare


Se pune faina intr-un bol , se face gaura in mijloc si se pun ouale , mierea , drojdia,zaharul, coaja de portocala si de lamaie rasa , sarea, si untul.


Apa calduta se toarna peste ingredientele puse in faina si se incepe sa se framante pana devine un aluat elastic care in momentul cand se intinde nu se rupe.


Se lasa la dospit acoperit cu un prosop curat timp de o ora . Aluatul in acest timp isi dubleaza volumul.


Dupa ce a dospit se tapeteaza masa de lucru cu faina , se imparte aluatul dospit in doua pentru ca se fac doua roscoane .

Se face o bila mare in care se face o gaura in mijloc. Se mareste gaura pana i se da forma de cerc.

Se pune pe o tava tapetata cu hartie de copt (atentie sa fie o tava suficient de mare ) si se mai lasa la dospit timp de aprox 30 min.

Se unge cu ou batut , se aseaza migdalele, zaharul presarat si fructele confitate si se coace in cuptor la 180 grade timp de 25 minute.

Se poate servi gol sau umplut cu crema, frisca ...dupa gust.

11 comentarii:

Iulia spunea...

Arata delicios!

culinarecufeteistete.blogspot.com spunea...

FELICITARI! Pentru tot ce faci! M-ai inspirat de multe ori.Cum eu eram mereu pe fuga.....

alice spunea...

Arata foarte bine!Stiam si eu de obiceiul cu bobul de fasole,insa nu stiam reteta!poate de Craciunul viitor o sa o incerc si eu.

Iulia spunea...

La multi ani scumpa mea de 1 Martie si o primavara cat mai frumoasa cu multe, multe flori si bucurii!

radiowhisper.com spunea...

Hristos a inviat!
Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper - un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi luăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta_whisper sau un e-mail, tot la asculta_whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

www.radiowhisper.com
Multumesc,
Cu stimă Vlad!

Miodrag Surac spunea...

Buna imi plac retetele tale asa ca am postat blogul tau la mine. O seara placuta...

nicu spunea...

vai de mine! arata incredibil! am impresia ca anulez eu runda de pariuri sportive live cu finu si fug al bucatarie s-o rog pe sotie sa gateasca:D sa poate sa incerc singur:D iti multumesc mult pentru receta!

rebecca spunea...

arata delicios!

Anonim spunea...

as vrea sa intreb referitor la blatul prajiturii ''petre roman''..daca fac un singur blat si il tai in 3 e vreo problema? multumesc.tina r

Miches Alexandra Sorina spunea...

nu nu e nimic .poti sa faci un singur blat

Anonim spunea...

acum am terminat prajitura .arata foarte frumos .nu stiu cum sa-ti trimit poze..multumesc pentru reteta si ne mai ''vedem ''(citim)..imi place site-ul tau..o seara placuta sa ai,sandy.:)
/tina r ..